قرار است لویه جرگه مشورتی در مورد امضا پیمان امنیتی افغانستان و امریکا در کابل برگزار شود. این درحالی است که آمادگیها از چند ماه قبل برای برگزاری این نشست در نظر گرفته شده بود و نزدیک به 2500 نفر در آن مشارکت خواهند کرد. افرادی که در این جرگه حضور خواهند داشت توسط کمیسیون برگزاری لویه جرگه که ریاست آن را صبغت ا... مجددی از شخصیتهای جهادی برعهده دارد تعیین شده است. مصونیت قضایی نیروهای امنیتی امریکایی در افغانستان از جمله مهمترین موضوعی است که در این نشست مورد بحث وبررسی قرار خواهد گرفت. حامد کرزی رئیس جمهور کشور پیشتر گفته بود که دولت افغانستان نمی تواند در مورد مصونیت قضایی نیروهای امریکایی تصمیم گیری کند و این مسئله در صلاحیت مردم افغانستان است. از طرف دیگر مقامات امریکایی اعلام کرده اند ادامه کمکها و حمایتهای امریکا به افغانستان منوط به امضا پیمان امنیتی کابل واشنگتن است. انگلیس هم برای امضای پیمان امنیتی کابل - واشنگتن، دولت افغانستان را تحت فشار قرار داد. وزیر دفاع انگلیس که آخر هفته قبل به افغانستان سفری از پیش اعلام نشده داشت اعلام کرد اگر دولت افغانستان اجازه ندهد نظامیان خارجی در این کشور پس از سال 2014 حضورداشته باشند، انگلیس به تعهدات خود در قبال افغانستان پایبند نخواهد بود.
فیلیپهاموند با بیان اینکه ممکن است انگلیس به تعهدات نظامی خود در قبال افغانستان پایان دهد گفت کابل برای جلوگیری از این کار باید توافقنامههای امنیتی با واشنگتن را امضا کند. این مقام نظامی انگلیس افزود دولت افغانستان باید بداند که نظامیان خارجی مستقر دراین کشور درصورت ارتکاب جرم مطابق قوانین کشورهای متبوع خود محاکمه میشوند نه قوانین افغانستان.
موضع گیریهای کشورهای امریکا و انگلیس در حالی است که مخالفتهای زیادی هم با امضا این پیمان در افغانستان وجود دارد. یک شنبه این هفته اجتماع بزرگی در کابل از علما، شخصیتها و مردم کشور تشکیل شد و آنها مخالفت خود را با امضا این پیمان اعلام کردند. شرکت کنندگان در این نشست به نمایندگان لویه جرگه در مورد تصویب این پیمان هشدار دادند و تاکید کردند که نام انان در تاریخ به عنوان خیانتکار باقی خواهد ماند. آنها با صدور قطعنامه تاکید کردند، کسانی که برای امضای توافقنامه ننگین امنیتی با امریکا زمینه سازی میکنند باید متوجه پیامدهای ناگوار آن باشند.
مژده سخنگوی جبهه وحدت ملی افغانستان که از مخالفین امضا پیمان امنیتی کابل و واشنگتن است در این باره میگوید: " امریکاییها در این توافقنامه خواهان چیزهایی هستند که حاکمیت ملی افغانستان را نقض میکند. وظیفه نمایندگان مردم افغانستان است که از حاکمیت ملی افغانستان دفاع کنند در غیر اینصورت به هیچ عنوان پذیرفتنی نیست.
تعریف حاکمیت ملی مشخص است و ان اینکه یک دولت در قلمرو خود کنترل لازم را داشته باشد. اگر دولتی دیگر بخواهد که در این امر مداخله کند حاکمیت ملی را زیر سوال برده است. بنابراین این توافقنامه در صورت امضا غیر قانونی و نامشروع است."
در روز عاشورا نیز دهها هزار تن از مردم و علمای برجستۀ دینی و روشنفکران کشور مخالفت شدید خودشان را با پیمان امنیتی امریکا- افغانستان نشان دادند. مردم اعطای مصئونیت قضائی به نیروهای امریکایی را مایۀ ذلت دانسته و اعلام نمودند که آن را قبول ندارند.
اما بسیاری از کارشناسان کشورمان از جمله داکتر اشرف معتقد است که برگزاری نشست لویه جرگه تنها توجیهی از سوی کرزی برای امضا این پیمان است و میخواهد این مسئله را بازگو کند که وی تنها فرد تصمیم گیرنده در مورد امضا پیمان امنیتی بین کابل و واشنگتن نبوده است بلکه مردم افغانستان در مورد آن تصمیم گیری کرده اند.
آقای اشرف معتقد است که جرگه مشورتی رای مثبتی به پیمان امنیتی کابل واشنگتن خواهد داد چرا که افراد دعوت شده به این جرگه اکثرا هم نظر با اقای کرزی و موافق امضاء این پیمان هستند.
مردم افغانستان و اکثر کارشناسان کشور نگران پیامدهای امضای این پیمان هستند و معتقدند که با امضای این پیمان استقلال و حاکمیت ملی این کشور زیر سوال خواهد رفت.
آقای مژده به عواقب و پیامدهای این پیمان اشاره دارد و میگوید: با توجه به این که وضعیت امنیتی روز به روز در حال بدتر شدن است بنابراین افغانستان نیازمند صلح است. امضاء توافقنامه امنیتی مشروعیت میبخشد به حضور قوای خارجی در افغانستان و این مسئله باعث بدتر شدن وضعیت و ادامه بحران در کشور میشود چرا که افغانستان را به عنوان یک کشور مستعمره معرفی میکند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/1237